»Obliva me vročina«, »Lahko prosim odprete okno, v prostoru je zadušljivo.«, »Kar pojdi, vseeno mi je.«, »Danes me pusti pri miru, nisem razpoložena.«… s takšnimi situacijami, pa tudi močnejšimi nočnimi znojenji, težavami z zbranostjo, paniko, razbijanjem srca, bolečinami v sklepih, vsesplošni utrujenosti in glavoboli se pogostokrat in vse bolj intenzivno soočajo ženske med 40. in 60. letom, ko njihovo telo postopoma proizvede vse manj estrogena, ki igra eno izmed ključnih vlog v ženskem telesu. Drage dame, dobrodošle v menopavzi!

Klimakterij, mena, menopavza… to so izrazi, ki jih pogostokrat uporabljamo v srednjih letih in postanejo del vsakdana, ko naše žene, mame, hčere, sestre, babice, prijateljice ali sosedestopijo čez tisto magično mejo štirih desetletij in se prične začetek konca rodnega obdobja. Temu rečemo klimakterij oziroma mena – to je obdobje, ki se prične nekaj let pred menopavzo in traja do kakšnega leta po menopavzi – zajema pa vse, tako telesne, kot tudi duševne spremembe, ki vplivajo na vsakdan naše bližnje osebe ženskega spola. Je dedno pogojen.

Telesne spremembe in procesi

Prvi znak, da hormoni zanihajo, je neredna menstruacija, saj se stena maternice ne obnavlja več tako redno, kot v preteklosti. Neredna menstruacija pa ne pomeni tako preprosto blažjih krvavitev, ampak lahko to pomeni šibkejše, močnejše, daljše krvavitve itd. Krvavitev izostane šele ob zadosti majhni količini estrogena in nič progesterona. A zanositev je še vedno možna, zato je potrebno za zaščito pred nezaželeno nosečnostjo skrbeti še eno leto po nastopu menopavze (po zadnji menstruaciji).

Kar je za ženske precej moteče, je tudi naval vročine – so najpogostejša težava. Ženske »oblije« vročina, ki se razširi po celem telesu, pogostokrat pa pride tudi do povečanega znojenja in zardevanja, hitrega bitja srca in tudi tesnobe. Vročinski oblivi so moteči in, kar še bolj vznejevolji, lahko trajajo več let pred in po menopavzi, po zadnjih raziskavah tudi več kot 10 let.

Nižja raven estrogena pa vpliva na neprijetnosti tudi »tam spodaj«. Nožnica postane tanjša in bolj suha, pordeči, srbi, tkivo pa je bolj občutljivo. Kisel (3,5 – 4,5) pH, ki nožnici zagotavlja obrambo pred okužbami in primerno vlaženje, se podre (približno pa 5 pH), zaradi česar je ženska bolj nagnjena k okužbam, prihaja pa tudi do neprijetnih situacij med spolnimi odnosi. Nizek estrogen pa ima vpliv tudi na sluznico sečevoda, sečnega mehurja in sečnico.

Duševne spremembe in procesi

Nastopijo pa tudi duševne spremembe, ki vplivajo tudi na ljudi okrog nas, v družini, v službi, med prijatelji. Odnose je potrebno negovati in ob nihanjih razpoloženja, lahko velikokrat naletimo na nesprejemanje in neodobravanje počutja ženske.

Najpogostejše težave so tesnoba, razdražljivost, depresija in utrujenost. Večkrat pride tudi do motenj koncentracije in nespečnosti. Pomembno pri vsem tem je, da se ženska v prvi fazi zave problema. Zavedanje problema, pomeni ne-zanikanje in potrditev, da je. Drugi korak je sprejetje tega, da takšne smo.

samopomoč

Če gre za brezvoljnost in razdražljivost, je prav, da ju sprejmemo in dovolimo, da takšne smo. Minilo bo. Ob težjih duševnih spremembah, kot so depresija in bipolarne motnje, pa je prav, da se obrnemo na strokovnjake, ki nam pri tem lahko pomagamo. Včasih bo takšen obisk pri psihologu ali psihoterapevtu najboljša stvar, ki se bo zgodila in najlepša investicija za medsebojne odnose s tistimi, ki jih imate radi. Razbijte predsodke, niste nore, niti zmešane!  Žal nas predsodki pred strokovnjaki za duševne motnje omejujejo, in včasih si ne damo priložnosti, da bi razbremenili svojo dušo. Le dozo razumevanja potrebujete, v prvi vrsti samorazumevanje. KO ženska razume samo sebe, jo lahko razume tudi kdo drug.

Ženske, menopavza je naraven proces in prav je, da spoštujemo našo naravo. Sprejmite to kot del sebe in uživajte vsak trenutek.

Ekipa Vitabiotics.si

2017-03-13T09:49:25+00:00 23.06.2015|Blog|